Rendang Ayam Paling Sedap!
Sedang syok fikir idea apa nak update blog, tetiba jumpa gambar rendang ayam. Dengan gambar berkualiti dan perincian menarik macam ni, memang mengundang kecur air liur. Kalau bulan puasa ni dah batal kot puasa tegul air liur. Nak ceduk sebijik resepi dia meh kauk kat sini.
Tapi Yasmin nak jugak kongsi kat sini. Mana la tau dapat jugak markah dari lecturer :p.
Rendang Ayam Mudah dan Sedap
1 ekor ayam
1 kilo santan - guna 1 santan kotak
2 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit - dihiris halus
Minyak untuk menumis
Garam
Gula/gula merah
Asam keping
Bahan kisar:
Bahan kisar:
20 tangkai cili kering - guna 4 sudu besar cili kisar
2 labu bawang besar
6-8 ulas bawang putih
6-8 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
4 batang serai
3 inci halia
3 inci lengkuas
2 biji buah keras
Cara-cara:
Tumis bahan dikisar hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan ayam dan biarkan sehingga ayam agak kecut dan kering airnya, baru masukkan santan. Terus masak dengan api kecil sehingga pekat dan pecah minyak.
4 batang serai
3 inci halia
3 inci lengkuas
2 biji buah keras
Cara-cara:
Tumis bahan dikisar hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan ayam dan biarkan sehingga ayam agak kecut dan kering airnya, baru masukkan santan. Terus masak dengan api kecil sehingga pekat dan pecah minyak.
Masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping. Akhir sekali, masukkan daun kunyit dan bolehlah ditutup api.
Comments
Post a Comment